Ο ευρωπαϊκός χάρτης του κορονοϊού για τους ταξιδιώτες

Όλο και πιο συχνά λάτρεις των ταξιδιών αναζητούν ασφαλείς πληροφορίες για το αν είναι ενδεδειγμένο αυτή την περίοδο να επισκεφθούν κάποιον προορισμό στο εξωτερικό και ποιοι είναι οι κανόνες που επικρατούν σε κάθε χώρα εξαιτίας του κορονοϊού. Η αλήθεια είναι ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί τους δικούς της σχεδιασμούς και τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Ωστόσο, ψάχνοντας, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που κάθε εβδομάδα δημοσιεύει χάρτες υγειονομικής ασφάλειας, οι οποίοι βασίζονται στα στοιχεία που δίνουν τα ίδια τα κράτη.  Η λογική θυμίζει τον σχεδιασμό που ακολουθούμε στη χώρα μας με τον χωρισμό σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο. Έτσι, και το ECDC παρουσιάζει τις ευρωπαϊκές χώρες με τρία χρώματα (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο).

·        Το πράσινο είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%

·        Το πορτοκαλί είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 50 νέα κρούσματα και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% ή η συχνότητα είναι μεταξύ 25 και 150 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%.

·        Το κόκκινο είναι για περιοχές με περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% – ή η συχνότητα είναι πάνω από 150 περιστατικά ανά 100.000 τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στον χάρτη, όμως, υπάρχουν και οι περιοχές με χρώμα γκρι για τις χώρες που δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ή ο ρυθμός διεξαγωγής τεστ είναι μικρότερος από 300 ανά 100.000 κατοίκους.

Το πρόβλημα, πάντως, εξακολουθεί να είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός διεξαγωγής των τεστ είναι πολύ διαφορετικός από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Λουξεμβούργο, να εμφανίζεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σε άλλες δεν γίνονται ευρείας κλίμακας τεστ. Μοιάζει κάπως με μαγική εικόνα, ενώ ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι οι χώρες συμμετέχουν σε εθελοντική βάση. Οπότε, τα ταξίδια στο εξωτερικό αυτή την εποχή μάλλον εξελίσσονται σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες…

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.ecdc.europa.eu/en