Στην παραμυθένια Κοπεγχάγη με ξεναγό τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Τα ταξίδια τα λατρεύω! Ευτυχώς και η οικογένειά μου! Με τα παιδιά περιηγηθήκαμε από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους, σε πολλά και όμορφα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταξιδέψαμε με αυτοκίνητο, πλοίο της γραμμής, κρουαζιερόπλοιο, αεροπλάνο… και γνωρίσαμε τοπικές συνήθειες και κουλτούρες άλλων πολιτισμών.

Απ’ όλα τα μέρη που έχω επισκεφθεί, είτε μόνη μου για επαγγελματικούς λόγους, είτε οικογενειακώς για αναψυχή, έχω αποκομίσει πολλές και όμορφες εμπειρίες, γιατί πιστεύω ότι κάθε μέρος έχει κάτι να μας «διηγηθεί», αρκεί να θέλουμε εμείς να το ανακαλύψουμε.

Αυτή τη φορά θέλω να μεταφέρω, όσα ανακάλυψα στην πολύχρωμη και παραμυθένια Κοπεγχάγη. Όχι αυτά που λένε οι οδηγοί, γιατί αυτά μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα αναζητήσει στους τουριστικούς οδηγούς, αλλά αυτά που έζησα όταν γίναμε ένα με τους ντόπιους, υιοθετώντας τις δικές τους καθημερινές συνήθειες που μας έκαναν να καταλάβουμε γιατί οι Δανοί θεωρούνται ο πιο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης.

Η πόλη είναι αρκετά μικρή, γι’ αυτό και μπορείς να την εξερευνήσεις μέσα σε λίγες μόλις ημέρες με τα πόδια, με καράβι ή ποδήλατο.  Και θα σταθώ στο τελευταίο, καθώς η ενοικίαση ποδηλάτου στη Δανία είναι εύκολη υπόθεση.  Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία, διαθέτουν ποδήλατα προς ενοικίαση σε όλα τα μεγέθη, με ιδιαίτερο σεβασμό ακόμα και προς τις μικρές ηλικίες. 

Η ποδηλατάδα είναι “must” στη Δανία.  Όσο μετακινείσαι γύρω από τα κανάλια, απολαμβάνεις τα πανέμορφα κτίρια και τις υπέροχες εικόνες της πόλης και της φύσης, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία να ξανανιωσουμε άφοβα παιδιά, καθώς παντού υπάρχουν ειδικές διαδρομές, ενώ οι Δανοί είναι εκπαιδευμένοι να σέβονται τους ποδηλάτες.

Ξεκινάμε με αφετηρία τα κανάλια του Nyhavn, εκεί που τα πολύχρωμα σπίτια και τα αμέτρητα αραγμένα ιστιοφόρα μπροστά από τα φημισμένα καφέ, σε μεταφέρουν ζωντανά στο πιο πολυφωτογραφημένο μέρος της Κοπεγχάγης.     

Κατευθυνόμαστε προς το Αμάλιενμποργκ, το παλάτι που κατοικεί η βασιλική οικογένεια. Δεδομένου, ότι η Δανία έχει την παλαιότερη μοναρχία στον κόσμο καταλαβαίνουμε όχι μόνο γιατί το κτίριο είναι τόσο επιβλητικό, αλλά και γιατί υπάρχουν τόσα πολλά και παλιά κτίρια σε ολόκληρη την πόλη. 

Σταθήκαμε τυχεροί, γιατί φτάνοντας με το ποδήλατο στο Αμάλιενμποργκ, πετύχαμε την αλλαγή της ιστορικής βασιλικής φρουράς.  Εάν βρεθείτε στην σκανδιναβική πρωτεύουσα, αξίζει να την παρακολουθήσετε, γι’ αυτό προγραμματίστε να πάτε στις 12.00 ακριβώς!  Δίπλα ακριβώς βρίσκονται και οι πανέμορφοι κήποι Amaliehaven, που προσφέρονται για μία στάση, αλλά και για να θαυμάσει κάποιος το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας που βρίσκεται απέναντι από το κανάλι.

Διασχίζοντας την πόλη, δεν παραλείψαμε να περάσουμε μέσα από την συνοικία Christiania, την διάσημη αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα με τους 1.000 περίπου κατοίκους.  Μία βόλτα μέσα από την «ελεύθερη πολιτεία», σίγουρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα.

Η βόλτα συνεχίστηκε προς την ξακουστή Γοργόνα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το μικρό χαρακτηριστικό χάλκινο άγαλμα με ύψος μόλις 1.25 μέτρων, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κοπεγχάγης και δεν ησυχάζει ποτέ από κόσμο. 

Επειδή πολλοί διερωτώνται αν είναι πράγματι τόσο μικρό, ναι είναι μικρό, κάτι που ωστόσο παραβλέπεις, καθώς η φήμη του το καθιστά τόσο σημαντικό για τους Δανούς και όχι μόνο, που σπεύδουν να φωτογραφηθούν μαζί του, κάνοντας τον κόσμο να περιμένει στην ουρά, έστω και για μία μόνο selfie.  

Ένα ακόμη must της Κοπεγχάγης αποτελούν οι κήποι του Tivoli, που καθώς για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες τον Αύγουστο του 1843, αποτελεί σήμερα το δεύτερο παλαιότερο λούνα παρκ διεθνώς. Ατέλειωτη χαρά και ευχαρίστηση όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους, καθώς στο Tivoli νιώθουμε πάλι παιδιά!  Ο χρόνος που θα περάσετε στο Tivoli δεν θα σας φτάσει, γι’ αυτό φροντίστε να αφιερώσετε ολόκληρη ημέρα, εάν θέλετε να βιώσετε εμπειρίες χαράς και διασκέδασης, καθώς τα πολλά παιχνίδια, οι λίμνες με τα ζώα, οι συναυλίες, τα κουκλίστικα καφέ και η τοπική κουζίνα, συνθέτουν όλη αυτή τη μαγεία του πάρκου.  

Στις εμπειρίες μας από το ταξίδι στην Κοπεγχάγη θα προσθέσω την υπέροχη βόλτα με καραβάκι, που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε την υπέροχη πόλη από άλλη οπτική γωνία, αλλά και το γευστικότατο street food, που σας εγγυώμαι ότι συναγωνίζεται την υψηλή γαστρονομία, με χαμηλότερες όμως τιμές. 

Κι εδώ να σημειώσω ότι το street food όχι μόνο μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα γεύματά μας ανάμεσα στους ντόπιους, που ενστικτωδώς διαπιστώσαμε ότι τελικά γνωρίζουν από ποιοτικό φαγητό, αλλά αποτέλεσε μία πιο οικονομική λύση για φαγητό, καθώς σημειώστε ότι η Δανία θεωρείται αρκετά ακριβή χώρα και η Κοπεγχάγη βρίσκεται στον κατάλογο των πόλεων με τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο.

Όπως είπα και πριν, η εμπειρία που περιγράφω από το ταξίδι μας στην Κοπεγχάγη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τουριστικό οδηγό. Μεταφέροντας όμως μέρος από τις εμπειρίες που αποκομίσαμε οικογενειακώς, ένα μπορώ να εγγυηθώ, ότι εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε κι εσείς στην Κοπεγχάγη, αφεθείτε ελεύθερα στους ρυθμούς της πόλης και Ζήστε σαν Δανοί!  Σίγουρα θα ανταμειφθείτε!

Κείμενο και φωτογραφίες: Μαίρη Παπακωνσταντίνου (Δημοσιογράφος)