Ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς του κόσμου, το Lonely Planet, προτείνει εν μέσω πανδημίας στα εκατομμύρια των αναγνωστών του να διατηρήσουν ζωντανό το όνειρο της εξερεύνησης και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους διακοπές σε «πράσινους» και ποιοτικούς γευστικά προορισμούς.
Και η Ελλάδα φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός. Μάλιστα, ο ταξιδιωτικός οδηγός την αναδεικνύει ως τον κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό του κόσμου στη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον διατροφή για το 2021.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος Kate Armstrong, “Οι Έλληνες είναι ‘’πράσινοι’’ για αιώνες. Η πανάρχαια συνήθεια της καλλιέργειας λαχανικών, της συγκομιδής ελιών και της προετοιμασίας μεταξένιου ελαίου, και το μαγείρεμα με ντομάτες, φρέσκο ψάρι και άγρια χόρτα είναι ο κανόνας για τους περισσότερους, είτε ζουν σε ένα νησί είτε στην ηπειρωτική χώρα. Εάν σε ένα χωριό δεν υπάρχει μοναδικό τοπικό φαγητό από ένα άγριο βότανο ή λαχανικό που παράγεται στην περιοχή, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχουν τη δική τους εκδοχή για ένα πιο παραδοσιακό, εθνικό πιάτο. Με τις αγορές βιολογικών προϊόντων, τα άγρια βότανα και τα νησιωτικά θαλασσινά, η Ελλάδα είναι ο ακούσιος ηγέτης των πιο βιώσιμων τοπικών τροφίμων στον κόσμο”.
Την τιμητική τους στους προτεινόμενους προορισμούς έχουν πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας όπως οι: Κρήτη, Μάνη, Κάλυμνος, Λέρος, Μετέωρα και Δελφοί για την αυθεντική και οικοφιλική τοπική κουζίνα και τις θεματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο ταξιδιωτικός οδηγός κάνει ειδική μνεία στην αυθεντικότητα της ελληνικής φιλοξενίας, σημειώνοντας ότι είναι τρόπος ζωής για τους Έλληνες, σε βαθμό που, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι γραμμένο στο DNA μας, γι’αυτό σε όλη τη χώρα ευγενικοί κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες.
Τώρα, εμείς πώς θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε;
Η φωτογραφία είναι από το Getty.