Μπορεί να την αποκαλούν Μικρή, αλλά η σπάνια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα της την καθιστούν πόλο έλξης τουριστών για bird watching και φωτογράφηση. Μιλάμε για τη Μικρή Πρέσπα, έναν απο τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, στις βαλτώδεις όχθες της οποίας φωλιάζουν σπάνια πουλιά.
Σε αυτη τη μακρόστενη λίμνη με επιφάνεια 48,5 τ.χλμ. συναντά κανείς 23 είδη ψαριών γλυκού νερού, 22 είδη ερπετών και 11 είδη αμφίβιων μαζί με 1249 υδρόβια φυτά και πλούσια δάση.
Αυτο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η ορνιθοπανίδα της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής του δρυμού που αντιπροσωπεύεται από 261 είδη, 183 από τα οποία θεωρούνται σημαντικά. Σύμβολο της Πρέσπας αποτελούν οι πελεκάνοι, ο παγκοσμίως απειλούμενος με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνος και ο Ροδοπελεκάνος, ενώ στην περιοχή συναντά κανείς λαγγόνες, Κορμοράνους, Αργυροτσικινιάδες και σταχτόχηνες.
Πουλιά μπορεί κανείς να συναντήσει όλο το χρόνο στην περιοχή. Αν όμως πρέπει να προτείνουμε μία περίοδο για να τα παρατηρήσετε, σίγουρα η άνοιξη είναι η καλύτερη, καθώς τότε φτάνουν στη λίμνη οι πελεκάνοι και άλλα υδρόβια πουλιά. Μάλιστα, αν σταθείτε στη θέση Κούλα, θα τα διακρίνετε εύκολα.
Εάν πάλι θέλετε να δείτε με μεγαλύτερη προσοχή τις αποικίες, το καλύτερο σημείο είναι από την κορυφή του λόφου της Κρίνας, ακριβώς πάνω από την αποβάθρα, απέναντι από το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Ωστόσο, για να τα απολαύσετε καλύτερα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κιάλια ή ακόμη καλύτερα τηλεσκόπιο.
Μιας και αναφερθήκαμε στον Άγιο Αχίλλειο, μην αμελήσετε να τον επισκεφθείτε μέσω της πλωτής γέφυρας, καθώς πρόκειται για ενα νησί – αρχαιολογικό χώρο με κορυφαίο μνημείο την ομώνυμη βασιλική του. Η δική μας εξερεύνηση, πάντως, διακόπηκε κάπως απότομα, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με αγριογούρουνα, συνηθισμένη εικόνα για την περιοχή…