Στις 17 Μαρτίου οι Ιρλανδοί γιορτάζουν την επέτειο θανάτου του Αγίου Πατρικίου. Αφορμή, λοιπόν, για παρελάσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις, τις γνωστές céilithe, με αποτέλεσμα δρόμοι και παμπ να γεμίζουν με το σύμβολο της Ιρλανδίας που δεν είναι άλλο από το τριφύλλι, και το πράσινο χρώμα να κυριαρχει παντού. Και φυσικά St. Patrick’s day σημαίνει αλκοόλ, πολύ αλκοόλ!
Εμείς, λοιπόν, αναρωτηθήκαμε με ποια εδέσματα συνοδεύουν οι Ιρλανδοί το ποτό και κάπως έτσι ανακαλύψαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές.
Μάθαμε ότι το παραδοσιακό τους πιάτο είναι το παστό μοσχαρίσιο κρέας με λάχανο και έξτρα ζωμό για έντονη γεύση, το οποίο προτιμούσαν οι Ιρλανδοί μετανάστες λόγω του χαμηλού κόστους και με τα χρόνια κυριάρχησε στην ιρλανδο – αμερικανική κουλτούρα.
Αγαπημένη επιλογή είναι, επίσης, η ποικιλία με πατάτες, ζαμπόν και μήλα για να ξεγελάσετε την πείνα σας, καθώς και το Murphy’s Irish Toast, δηλαδή το κλασικό γαλλικό τοστ που εμπλουτίζεται με σταφιδόψωμο με γεύση κανέλας και ένα κουρκούτι από ιρλανδέζικο λικέρ και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Μεγάλη είναι και η ποικιλία από ψωμάκια που διαθέτουν οι Ιρλανδοί. Από τα ζεστά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού, τα οποία συνήθως σερβίρονται τη Σαρακοστή και κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι εκείνο με τον ιδιαίτερο συνδυασμό από σπόρους κίμινου και ζάχαρη καθώς και το ψωμί σόδας που το διακοσμούν με σταφίδες και κίμινο. Το μυστικό του είναι ότι δεν πρέπει να “κουράσετε” πολύ τη ζύμη.
Από τα κυρίως πιάτα την προσοχή μας τράβηξε το βραστό αρνάκι που σερβίρεται με ζελέ δυόσμου και ζεστά μπισκότα, τα πιτσάκια που μετατρέπονται σε ιρλανδική σπεσιαλιτέ με την προσθήκη πράσινων πιπεριών σε σχήμα τριφυλλιού (τα λατρεύουν κυρίως τα παιδιά) καθώς και η κλασική πίτα Guiness.
Όπως και να’χει, όλες οι συνταγές θεωρούνται ιδανικές για το hangover που συνοδεύει τους εορτασμούς της ημέρας του Αγίου Πατρικίου…
Το κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες από το περιοδικό Yankee.