Στο φράγμα του Ασουάν

Με το που φτάνει κανείς στην Αίγυπτο συνειδητοποιεί ότι ο Νείλος αποτελεί πραγματική πηγή ζωής για τη χώρα, γι’αυτό κι όλες οι δραστηριότητες, κοινωνικές και οικονομικές, κινούνται γύρω από αυτόν.

Το νιώσαμε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας στη χώρα των Φαραώ, από τα κανάλια που έχουν φτιάξει οι αγρότες κατά μήκος του ποταμού για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, μέχρι το φράγμα του Ασουάν, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Αιγύπτου, με το οποίο αυξήθηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Έχει μήκος 3,6 χιλιόμετρα, πλάτος 980 μέτρα στη βάση του και ύψος 111 μέτρα, ενώ για την κατασκευή του (1960 – 1971) βοήθησαν με κεφάλαια και τεχνικό προσωπικό οι Σοβιετικοί.

Εκεί όμως που νιώσαμε πραγματικά δέος ήταν όταν πληροφορηθήκαμε ότι ολόκληροι αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο ναός της Ίσιδος, χρειάστηκε να μετακινηθούν, για να ολοκληρωθεί το έργο, αποτέλεσμα του οποίου είναι η τεχνητή λίμνη Νάσερ μήκους 550 χιλομέτρων.

Ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το παλιό φράγμα που είχαν κατασκευάσει οι Βρετανοί στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ σήμερα και τα δύο φράγματα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.