Αν υπάρχει ένα τρένο που είναι άρρηκτα δεμένο με το φυσικό τοπίο, αυτό σίγουρα είναι ο Οδοντωτός που εδώ και 125
χρόνια ανεβαίνει αδιαμαρτύρητα το φαράγγι του Βουραϊκού για να φτάσει στα Καλάβρυτα.
Κι εμείς, μετά από πολλές επισκέψεις στην περιοχή, καταφέραμε τελικά το 2015 να κάνουμε μαζί με τα παιδιά τη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα που διαρκεί μια ώρα. Μπορεί ο καρβουνιάρης να έχει πλέον αποσυρθεί (θα τον δείτε παροπλισμένο στον σταθμό του Διακοπτού) και να μην ακούγονται τα δόντια του που έβγαιναν ένα – ένα στα δύσκολα σημεία, εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες κλίσεις, αλλά δεν έχει χαθεί τίποτα από τη μαγεία της διαδρομής των 22 χιλιομέτρων που καταλήγει σε υψόμετρο 750 μέτρων.
Με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι θα περάσετε από μικρά τούνελ, από τη θέση Δικαστήρια που πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου
και από άγρια τοπία με καταρράκτες, για να φτάσετε στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται “Πόρτες” όπου το τρενάκι περνάει μέσα από σήραγγα. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό ίσως σημείο όπου υπάρχουν ακόμα και σήμερα βαριές σιδερένιες πόρτες που άνοιγαν μόνο για να περάσει το τρένο.
Ανηφορίζοντας, ο Οδοντωτός βγάζει τα δόντια του και φτάνει στο σταθμό του Μεγάλου Σπηλαίου, στον οικισμό της Κάτω Ζαχλωρούς. Στη συνέχεια, μέσα από μια ομαλή διαδρομή, αναπτύσσει ταχύτητα περνώντας από τη στάση της Κερπινής και φτάνει μέσα από τον ανοιχτό κάμπο στα Καλάβρυτα, λέξη που σημαίνει “τα καλά νερά”.
Η κατασκευή του Οδοντωτού, που έχει πλάτος 75 εκατοστά, γεγονός που τον καθιστά τον στενότερο στην Ευρώπη, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Τρικούπη το 1889 και εγκαινιάστηκε το 1896.
Από τότε ο Οδοντωτός ταξιδεύει καθημερινά, όλες τις εποχές του χρόνου, ό,τι καιρό κι αν κάνει. Άλλωστε, ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί…