Πώς εκδίδουμε Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Όταν προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι στην Ευρώπη, εκτός από τα απαραίτητα ταξιδιωτικά σας έγγραφα (ταυτότητα ή διαβατήριο), είναι καλό να έχετε μαζί σας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Συγκεκριμένα, κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να διαθέτει τη δική του, άρα και τα παιδιά σας. Η διαδικασία έκδοσής της είναι απλή και σας γλιτώνει από αχρείαστη ταλαιπωρία και τρεχάματα.

Τί είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Πρόκειται για μία δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, αλλά και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Η περίθαλψη γίνεται με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Ποιοι δικαιούνται την κάρτα;

Για να δικαιούστε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να καλύπτεστε από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Από πού θα εκδώσετε την Κάρτα;

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση της Κάρτας δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο ανήκετε.

Πόσο διαρκεί η κάρτα;

Η διάρκειά της ποικίλλει. Σε κάποιους ασφαλιστικούς φορείς είναι 6 μήνες, σε άλλους έναν χρόνο.

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης;

Για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, ακολουθώντας τα βήματα :

Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους → Έκδοση ΕΚΑΑ (χρήση κωδικών Taxisnet άμεσα ασφαλισμένου)

Κατά την καταχώρηση της αίτησης:

• Αν η αίτηση αφορά τον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξετε «Άμεσα ασφαλισμένος». 

• Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά κάποιο προστατευόμενο μέλος, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξετε «Έμμεσα ασφαλισμένος» και στη συνέχεια να καταχωρήσετε τον ΑΜΚΑ και τα λατινικά στοιχεία του ονοματεπώνυμου του συγκεκριμένου ατόμου. 

Με την υποβολή της αίτησης, μπορείτε να εκτυπώσετε το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια θα λάβετε ταχυδρομικά την κάρτα στη διεύθυνσή σας. 

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ. 

Σε πόσο χρόνο θα λάβετε την Κάρτα;

Μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες θα παραλάβετε την Κάρτα στη Διεύθυνση κατοικίας που δηλώσατε στην αίτηση. 

Πώς μοιάζει η ΕΚΑΑ;

Οι κάρτες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Το μπροστινό μέρος τους φαίνεται ίδιο και φέρει τις ίδιες πληροφορίες σε κάθε χώρα, αν και σε διάφορες γλώσσες. Το πίσω μέρος τους, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Καλύπτεστε σε περίπτωση χρόνιας πάθησης;

Η Κάρτα καλύπτει, επίσης, παροχές υγείας για χρόνιες παθήσεις και για ό,τι σχετίζεται με εγκυμοσύνη, με την προϋπόθεση ότι ο σκοπός της διαμονής δεν είναι η λήψη περίθαλψης ή ο τοκετός.

Προσοχή όμως. Η Κάρτα αυτή :

• δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας,

• δεν καλύπτει τις δαπάνες σας, αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,

• δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν. Με λίγα λόγια, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα μας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Διευκρινίσεις

Αν έχετε απορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας ή χρειάζεστε πληροφορίες για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί το δικαίωμά σας για την έκδοση της Κάρτας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία “Η Ευρώπη σου – Συμβουλές”.