Είναι το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων. Γνωστό για τις πιο νόστιμες πατάτες της χώρας και άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, όπως η γραβιέρα. Μιλάμε φυσικά για τη Νάξο που φέτος αποφάσισε να παντρέψει τη γαατρονομία με την τέχνη.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο πανέμορφο χωριό του Δαμαλά. Εκεί, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και από τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου θα φιλοτεχνούν έργα από ναξιώτικο μάρμαρο ενώνοντας το χθες με το σήμερα της πλούσιας ιστορίας της μαρμαροτεχνίας του νησιού.
Παράλληλα, γνωστοί σεφ θα σμιλέψουν τα δικά τους «γλυπτά» πάνω σε Πατάτα Νάξου στο πλαίσιο του FoodExperiencePatataNaxou που διοργανώνει, το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με πρωταγωνιστή τον ξεχωριστό, πεντανόστιμο θησαυρό της ναξιακής γης!
Οι καλεσμένοι του Food Experience, άνθρωποι του πολιτισμού, της μαγειρικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, θα απολαύσουν γαστροταξιδιωτικές εμπειρίες σε Νάξο και Σχοινούσα, ενώ θα γίνουν… αγρότες για μία μέρα και για καλό σκοπό: θα φυτέψουν συμβολικά Πατάτες Νάξου οι οποίες, μαζί με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αμνοερίφια, θα προσφερθούν σε ιδρύματα της χώρας που φιλοξενούν παιδιά τα οποία έχουν την ανάγκη όλων μας!
Χρήσιμες πληροφορίες : Η ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη της Νάξου.
Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της Πατάτας της Νάξου, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.