Κάθε χρόνο όλοι ονειρεύονται Πάσχα στην εξοχή, μακριά από τη βουή της πόλης. Κάτι τα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης, κάτι οι αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό, οι περισσότεροι από εμάς εγκαταλείπουν μαζικά τα αστικά κέντρα.
Υπάρχουν όμως εμπειρίες ξεχωριστές και στην Αθήνα. Όπως η περιφορά του Επιταφίου στη Μονή Καισαριανής. Μέσα σε ένα δάσος από καταπράσινα πεύκα, πανύψηλα κυπαρίσσια και επιβλητικά πλατάνια και με συντροφιά το κελάιδισμα των πουλιών. Μια πραγματική μυσταγωγία.
Αν έχετε, λοιπόν, τον χρόνο, μη χάσετε την ευκαιρία να ανηφορίσετε στον Υμηττό, καθώς η Μονή, που λειτουργεί κανονικά ως αρχαιολογικός χώρος με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και εισιτήριο εισόδου, κάθε Μεγάλη Παρασκευή ανοίγει τις πύλες της στους πιστούς μετά από ειδική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εδώ, ο Επιτάφιος, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ενορίες ανά την Ελλάδα, βγαίνει με το φως της ημέρας, στις 2 το μεσημέρι, ενώ ξεχωριστό είναι και το τελετουργικό του στολισμού του, που ξεκινάει νωρίς το πρωί.
Το “μυστικό” το έχουν μάθει πλέον πολλοί, γι’αυτό μην εκπλαγείτε από το πλήθος που θα συναντήσετε στον προαύλιο χώρο. Καλό είναι, μάλιστα, να φθάσετε εγκαίρως για να βρείτε κάποιο σημείο να σταθείτε.
Από το τελετουργικό ξεχωρίζει η στιγμη που τα Εγκώμια ψέλνει χορωδία από παιδιά της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων καθώς και η ώρα της περιφοράς του επιταφίου μέσα στο δάσος. Όπως καταλαβαίνετε, για ευνόητους λόγους αφού βρισκόμαστε μέσα σε δάσος, οι πιστοί δεν κρατούν αναμμένα κεριά.
Αν έχετε χρόνο μετά την περιφορά, εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία να περιηγηθείτε για λίγο στους χώρους της μονής. Πρόκειται για ένα βυζαντινό στολίδι, ένα κομμάτι από την ιστορία μας, καθώς για πολλά χρόνια η μονή υπήρξε οικονομικά εύρωστη και διέθετε αξιόλογη βιβλιοθήκη. Ωστόσο, το 1833 διαλύθηκε με διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα.
Έξω από την ανατολική πύλη θα δείτε και την πηγή του Κριού ή Κοτς Μπασί, ιδανικό σημείο για να δροσιστείτε αν κάνει ζέστη.