Το βιβλίο ταξιδεύει…

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων (Φορτέτζα, Χώρος Τέχνης Χανίων).

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διερευνήσει την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο» και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων».

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές ‒συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και διανοούμενοι‒ και περιλαμβάνει περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας :

Τετάρτη 29 Ιουνίου

19:00-20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα, να θυμηθώ ποιος είμαι» του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη, «Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι» (Ποίηση και στιχουργική 1931-1991). Ο συγγραφέας συζητά με την συγγραφέα Αγαθή Δημητρούκα και την καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Μαρία Καρακάουζι, για το βιβλίο που περιέχει σημαντική έρευνα και κρίσεις για τον ποιητή, γνωστές και άγνωστες, τα νεανικά λογοτεχνικά του βήματα της πρώτης περιόδου, αθησαύριστα σημειώματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και χρονικά δημιουργίας σημαντικών έργων του.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Μετρονόμος

Μεγάλο Αρσενάλι

Θεματικός άξονας: Η Κρήτη ως όριο
Διαδρομές και ταυτότητες

Ο συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το συγγραφικό και ποιητικό του έργο, για το πώς αυτό επηρεάστηκε από την εβραϊκή του ταυτότητα, επίσης για την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων όπου γεννήθηκε, αλλά και για τον ρόλο της Εταιρείας Συγγραφέων στα ελληνικά γράμματα και τις προοπτικές της.

Γιαλί Τζαμί

«Ταξίδια στων παραμυθιών τη ράχη…»

Παραμύθια λαϊκά και λόγια των πολλών ανθρώπων του χτες, που ανασυνθέτουν το σήμερα και το αύριο, για παιδιά από 7 έως… 107 ετών από τους Παραμυθάδες του Εθνικού (Στίχοι, μουσική, τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης).

20:00-21:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας
Ερίκ Βυϊγιάρ: από τη ναζιστική Γερμανία στο Κογκό του Λεοπόλδου

O βραβευμένος με Βραβείο Γκονκούρ 2017, για το βιβλίο του «Ημερήσια Διάταξη», Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή για τα τέσσερα βιβλία-«Αφηγήματα» του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά: Την «Ημερήσια Διάταξη», τη «14η Ιουλίου», το «Κογκό» και το «Ο πόλεμος των φτωχών».

Μεγάλο Αρσενάλι

Θεματικός άξονας: Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς
«Ο νόμος 2870/1922 και η “εύτακτος αποχώρησις” από την Μικρά Ασία» του Χρήστου Μαχαιρίδη

Ο συγγραφέας Χρήστος Μαχαιρίδης συνομιλεί για το νέο του βιβλίο με τη φιλόλογο και συγγραφέα Ρούλα Βουράκη και τη φιλόλογο Σοφία Σταθάκη.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Έρεισμα

Γιαλί Τζαμί

«Εξαρτάται» της Μαρίας Μαυρικάκη

Η συγγραφέας Μαρία Μαυρικάκη συζητά με τη γιατρό-ψυχογλωσσολόγο Μαίρη Σαββάκη για το τι σημαίνει να έχεις στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες, για το ακόρεστο του ελλείμματος, τις προσπάθειες θεραπείας και τις υποτροπές, τη μελαγχολία, τις ενοχές και τη συγχώρεση.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη

Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος»

«Τάναϊς. Το πλοίο του πικρού χωρισμού» του Τηλέμαχου Μουδατσάκι

Ο συγγραφέας Τηλέμαχος Μουδατσάκις συνομιλεί με την Αλεξάνδρα Ζερβού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και τον Πέτρο Αναστασιάδη, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Καστανιώτη

21:00-22:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Επίσημη Τελετή Εγκαινίων του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

22:00-23:00
Φορτέτζα

«Συμπληγάδες γενεθλίων» και «Πίσω από τα θολά τζάμια» του Δημήτρη Καταλειφού

Ο ηθοποιός και ποιητής Δημήτρης Καταλειφός συζητά με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το πώς γεννήθηκαν οι δύο ποιητικές συλλογές του και διαβάζει ποιήματα δικά του, αλλά και άλλων αγαπημένων του ποιητών που τον καθόρισαν.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Πατάκη