Buckingham Palace

Είμαστε από τους τυχερούς που έχουν καταφέρει να δουν το εσωτερικό του παλατιού. Κι αυτό γιατί το Buckingham, επειδή είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας της βασίλισσας Ελισάβετ, παραμένει ανοιχτό για το κοινό μόνο για 10 εβδομάδες κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου καθώς και κάποιες μεμονωμένες ημερομηνίες τον χειμώνα και την άνοιξη.

Το πρώτο που συναντά κανείς φθάνοντας από τη λεωφόρο Mall είναι το Μνημείο της Βικτωρίας, ακριβώς έξω από τα ανάκτορα. Χρειάστηκαν 18 χρόνια για τη δημιουργία του (1906 – 1924), έχει ύψος 25 μέτρα και αποτελείται από 2.300 τόνους λευκού μάρμαρου.

Το μνημείο αυτό, που δημιουργήθηκε στη μνήμη της Βικτωρίας, εκτός από το άγαλμα της βασίλισσας, κοσμείται και από μορφές που αντιπροσωπεύουν τη γενναιότητα, τη νίκη, την επιμονή, τη φιλανθρωπία, την αλήθεια και τη μητρότητα.

Το παλάτι φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Τζον Νας, ο οποίος μετέτρεψε το αρχικό Μπάκιγχαμ Χάουζ σε παλάτι για λογαριασμό του Γεωργίου Δ’. Ωστόσο, η πρώτη που εγκαταστάθηκε σε αυτό ήταν η βασίλισσα Βικτωρία.

Από το εσωτερικό του ξεχωρίζουν τα State Rooms, 19 τον αριθμό, στα οποία η βασίλισσα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δέχονται τους καλεσμένους, γι’αυτό τον λόγο είναι διακοσμημένα με τους σπουδαιότερους θησαυρούς της βασιλικής συλλογής. Ανάμεσά τους πίνακες του Van Dyck και του Canaletto, αγάλματα του Canova, πορσελάνες Σεβρών και μερικά από τα πιο εκλεπτυσμένα έπιπλα από την Αγγλία και τη Γαλλία.

Η Αίθουσα του θρόνου φωτίζεται από επτά υπέροχους πολυελαίους. Στο κέντρο δεσπόζει ο θρόνος που χρησιμοποιήθηκε το 1953 κατά την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ ο χώρος αποτέλεσε και το σημείο φωτογράφισης για το γάμο του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Στο Λευκό Σαλόνι συγκεντρώνεται η βασιλική οικογένεια πριν περάσει στην Τραπεζαρία ή στην Αίθουσα Χορού στη διάρκεια επίσημων εκδηλώσεων, ενώ η τεράστια Αίθουσα Χορού είναι σε γεωργιανό, μπαρόκ στυλ και χρησιμοποιείται για επίσημα δείπνα και τελετές παρασημοφορήσεων.

Στην Αίθουσα Μουσικής αναγγέλλονται εκπρόσωποι κρατών και τελούνται βαφτίσια βασιλικών γόνων – εδώ άλλωστε βαφτίστηκαν τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ σε νερό από τον ποταμό Ιορδάνη. Πάντως, τα βλέμματα όλων σίγουρα τραβά το όμορφο παρκέ δάπεδο, κι αυτό δημιουργία του Νας.

Βγαίνοντας στον κήπο με την πυκνή βλάστηση, θα βρεθείτε στο αγαπημένο σημείο της βασίλισσας για τα καλοκαιρινά πάρτι.

Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, μη χάσετε την αλλαγή της φρουράς μπροστά από το παλάτι. Λαμβάνει χώρα στις 11 το πρωί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή και σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι.

Tip : Αν αναρωτιέστε γιατί από τόσα πολυτελή δωμάτια δεν παραθέτουμε ούτε μία φωτογραφία, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι στο εσωτερικό του παλατιού απαγορεύεται κάθε είδους φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση.