Με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί φέτος και τις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή να έχουν απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αυτές οι γιορτές δεν θυμίζουν σε τίποτα τους λαμπρούς εορτασμούς του παρελθόντος. Επειδή, λοιπόν, φέτος, χριστουγεννιάτικες αγορές δεν έχουν στηθεί πουθενά, λέμε να σας φτιάξουμε τη διάθεση ψάχνοντας πληροφορίες για τις πιο περίεργες και τις πιο άγνωστες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στον κόσμο. Έτοιμοι; Φύγαμε…
Νορβηγία
Παραμονή Χριστουγέννων και στη Νορβηγία, εκτός από την ανταλλαγή δώρων και το παραδοσιακό τραπέζι, ξεχωρίζει το κρύψιμο της σκούπας, καθώς η παράδοση λέει ότι οι κακές μάγισσες και τα πνεύματα εμφανίζονται αυτή τη νύχτα για να προκαλέσουν χάος. Χωρίς σκούπες όμως, που αποτελούν το “όχημά” τους, η μέρα των Χριστουγέννων θα παραμείνει ήρεμη και θα εορταστεί χωρίς σκανταλιές.
Ουκρανία
Μα πού έχει ακουστεί να διακοσμείς το δέντρο σου με στολίδια – αράχνες και ψεύτικους ιστούς και να το θεωρείς και γουρλίδικο; Κι όμως, αποτελεί έθιμο της Ουκρανίας, γιατί ο θρύλος λέει ότι κάποτε υπήρχε μία φτωχή χήρα που δεν είχε χρήματα για να στολίσει το δέντρο της και τα παιδιά της ήταν απελπισμένα. Το πρωί όμως των Χριατουγέννων βρήκαν το δέντρο τους στολισμένο με ιστούς αράχνης που δημιουργούσαν ασημί και χρυσαφένιους ιριδισμούς στο φως της ημέρας. Κάπως ετσι, ο ιστός της αράχνης συνδέθηκε με την καλή τύχη…
Ιαπωνία
Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα KFC. Πώς; Το 1974 τα KFC ξεκίνησαν μια διαφημιστική καμπάνια και από τότε, ελλείψει γιαπωνέζικων χριστουγεννιάτικων εθίμων, η εταιρεία συνδέθηκε με την εορταστική αυτή περίοδο. Αν, λοιπόν, θέλετε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία με ένα δοχείο KFC, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να κάνετε την παραγγελία σας εβδομάδες νωρίτερα. Μάλιστα, η παραγγελία σας μπορεί να συνοδεύεται και από Χριστουγεννιάτικο κέικ.
Ιταλία
Σαφώς πιο κοντά στην κουλτούρα μας είναι η Ιταλία, όπου οι γιορτές δεν τελειώνουν πριν από τα Θεοφάνεια, στις 6 Ιανουαρίου. Την προηγούμενη νύχτα λοιπόν οι Ιταλοί, κυρίως στα βορειοανατολικά, ανάβουν τεράστιες φωτιές για να γιορτάσουν το Panevin, μία τελετουργία για την αφθονία που μεταφράζεται ως “ψωμί και κρασί”. Πάνω απο τις φλόγες καίνε μία κούκλα που απεικονίζει μία μάγισσα, σύμβολο όλων των κακών της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, αν οι σπίθες κινηθούν προς τα νότια ή τα ανατολικά, θεωρείται ότι οι σοδειές θα είναι καλές, ενώ, αν πάνε προς τα βόρεια ή τα δυτικά, θα είναι φτωχή η συγκομιδή.
Ωστόσο, την ίδια νύχτα στη γειτονική μας χώρα γιορτάζεται και η καλή μάγισσα Befana. Τα παιδιά την περιμένουν πώς και πώς για να τους φέρει παιχνίδια και γλυκά, αν βέβαια η συμπεριφορά τους τη χρονιά που πέρασε ήταν καλή, γιατί διαφορετικά, αντί για δώρα, μπορεί να πάρουν ένα κομμάτι… κάρβουνο. Σύμφωνα με την παράδοση, η μάγισσα έχασε τον δρόμο, όταν πήγαινε να δει τον νεογέννητο Χριστούλη και έφτασε μια βδομάδα αργότερα…