Ανακαλύπτοντας τις γεύσεις της Σάμου

Κάθε περιοχή της Ελλάδας, κάθε νησί  έχει τις δικές του ιδιαίτερες γεύσεις και σπεσιαλιτέ που βασίζονται στα τοπικά προϊόντα. Η Σάμος, λοιπόν, αποφάσισε να προβάλλει τις δικές της γαστρονομικές παραδόσεις. Πώς το έκανε αυτό; Με τη βοήθεια τεσσάρων σεφ οι οποίοι επί τέσσερις ημέρες δημιούργησαν πιάτα που βασίζονται στα εκλεκτά προϊόντα του νησιού.

Στο πρόγραμμα “Σαμιακές γεύσεις”, που έχει στόχο να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα, συμμετείχαν οι σεφ Ανδρέας Λαγός, Βαγγέλης Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλης Σκουρφούντας που κατέδειξαν ότι η σύγχρονη οινογαστρονομική ταυτότητα της Σάμου μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί.

Η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε σε διάφορες περιοχές και οι συνταγές καταγράφηκαν. Τόποι, μνήμες και γεύσεις «έδεσαν» και προσκαλούν το θεατή στη μοναδική εμπειρία του νησιού!

Μερικές από τις συνταγές που οπτικοποιήθηκαν – διαβάστε και θα σας τρέξουν τα σάλια – είναι :

Κατσικίσια πλάτη γεμιστή με συκωτάκια, μυρωδικά και σαμιώτικο κρασί ψημένη στον ξυλόφουρνο και τυλιγμένη στα αμπελόφυλλα.

Σαμιώτικη κακαβιά του ψαρά, με θαλασσινό νερό, πετρόψαρα και καβουράκια.

Κολιοί με γλυκάδι, μοσχάτο κρασί και δεντρολίβανο.

Κότσι αρνίσιο βρασμένο στο πετιμέζι.

Σαμιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες με διάφορα αρωματικά του κήπου.

Μπουρέκια από κίτρινη κολοκύθα (λύρα) με μυρωδικά και λευκό σαμιώτικο τυρί.

Τραχανάς με λαχανικά από το μποστάνι και αρμόγαλο.

Αρνάκι τυλιχτό με αμπελόφυλλα, γεμισμένο με σαμιώτικο τυρί και ψημένο σε λευκό μοσχάτο κρασί.

Χταπόδι βρασμένο σε γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί.

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και δυόσμου.

Σαρδέλα «παντρεμένη».

Κολοκυθόπιτα της άνοιξης και κολοκυθοκορφάδες.

Χοιρινό με σέλινο και άγρια σαμιώτικα χόρτα.

Σαμιώτικος μπακλαβάς «παστέλι» με σουσάμι, αμύγδαλα και υπέροχο σαμιώτικο μέλι βρασμένο με γλυκό κρασί.

Κι αυτές είναι μόνο οι πρώτες σαμιώτικες «γεύσεις» που έχουν καταγραφεί, καθώς η σχετική λίστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 διαφορετικές, από κάθε περιοχή της Σάμου, που θα παρουσιαστούν όχι μόνο από chef, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και bartenders , αλλά και από νοικοκυρές του νησιού ή γνώστες της σαμιακής κουζίνας.

Το υλικό, μετά την ολοκλήρωσή του, θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε επαγγελματίες που θα θελήσουν να εντάξουν στον κατάλογό τους τις συνταγές αυτές, πιστοποιώντας πως στη Σάμο η γαστρονομική παράδοση είναι υπαρκτή. Επίσης, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας να προβάλλουν τρισδιάστατα την εκτέλεση των χαρακτηριστικών αυτών συνταγών στα κινητά των πελατών τους και μάλιστα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Θα καταγράφονται όλα τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης όχι μόνο να γνωρίζει 100% την ποιότητα της τροφής που γεύεται, αλλά και να δοκιμάσει να τη μαγειρέψει στον τόπο του!

Εμάς ήδη μας άνοιξε η όρεξη…