Neuschwanstein (DE)

ΚΑΣΤΡΟ NEUSCHWANSTEIN
Από την αρχή του ταξιδιού αυτού, ο Χρήστος έθεσε έναν μόνο όρο. Το πλάνο έπρεπε να περιλαμβάνει το κάστρο Neuschwanstein.

Τι κι αν του είπαμε ότι θα πρέπει να λοξοδρομήσουμε πολλά χιλιόμετρα από την πορεία μας, τι κι αν τον προειδοποιήσαμε ότι θα αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε άλλα μέρη από τον σχεδιασμό, εκείνος ήταν ανένδοτος. Και δεν είχε άδικο…


Προς τι ο θόρυβος, λοιπόν, για το συγκεκριμένο κάστρο, αφού όλη η Ευρώπη διαθέτει εκατοντάδες πύργους και φρούρια;

Αρκεί να σας πούμε ότι είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο της Γερμανίας με περίπου ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και συνολικά 130 εκατομμύρια μέχρι σήμερα, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά περνούν την πύλη του πάνω από 6.000 τουρίστες.

Όταν το δείτε, θα πείτε «πού το έχω ξαναδεί; Μοιάζει γνώριμο». Ε, ναι, είναι. Γιατί από αυτό εμπνεύστηκε ο Disney για να φτιάξει το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στη Disneyland και κατ’επέκταση το σήμα της εταιρείας του στις κινηματογραφικές παραγωγές.


Τραγική ειρωνεία είναι ότι το κάστρο δεν κρύβει κάποια ιστορία αιώνιας αγάπης όπως συμβαίνει στα παραμύθια, αλλά έναν «παρανοϊκό» βασιλιά, τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας που σε όλη του τη ζωή είχε περιορισμένη εξουσία και δημιούργησε αυτό το κάστρο, προκειμένου να νιώσει πραγματικός βασιλιάς. Οι ξένες τράπεζες απειλούσαν να του πάρουν την περιουσία και στο τέλος ο ίδιος βρήκε τραγικό τέλος, χωρίς να προλάβει καλά καλά να ευχαριστηθεί το δημιούργημά του.


Πριν πάρετε, πάντως, την απόφαση μία ωραία μέρα να το επισκεφθείτε, πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να έχετε οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψή σας.

Αν θέλετε να δείτε το εσωτερικό του κάστρου, μη διανοηθείτε να σκάσετε μύτη εκεί χωρίς να έχετε κάνει κράτηση εισιτηρίου και μάλιστα πολύ καιρό πριν γιατί η κράτηση αφορά υποχρεωτικά οργανωμένη ξενάγηση στον χώρο σε προκαθορισμένη ώρα που τηρείται ευλαβικά.

Ειδικά αν ταξιδέψετε εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε τις περισσότερες φορές το κάστρο είναι sold out πολύ καιρό πριν. Τα εισιτήρια θα τα παραλάβετε από το Ticket center στους πρόποδες του λόφου και μετά θα επιλέξετε με ποιο μέσο θα ανεβείτε μέχρι το κάστρο.

Υπάρχει το shuttle bus, οι άμαξες για τους πιο ρομαντικούς αλλά και… τα ποδαράκια σας. Το τελευταίο ξανασκεφτείτε το γιατί η ανηφόρα είναι μεγάλη και δεν θέλετε να φτάσετε κάθιδροι. Πώς θα βγείτε, άλλωστε, στις φωτογραφίες;

Εμείς επιλέξαμε το λεωφορείο και πιστέψτε μας, για λίγα λεπτά παστωθήκαμε σαν σαρδέλες (όχι, να μη λέμε μόνο τα αρνητικά της Ελλάδας). Στο σημείο που σας αφήνει το λεωφορείο, θα δείτε ένα σταυροδρόμι. Από τη μία ο δρόμος οδηγεί στο κάστρο και από την άλλη σε ένα πλάτωμα για πανοραμικές φωτογραφίες του κάστρου που είναι γαντζωμένο πάνω από το φαράγγι Πέλατ.
Λίγο πριν το κάστρο, υπάρχει πλάτωμα απ’όπου μπορείτε να φωτογραφίσετε το έτερο κάστρο της περιοχής με την ονομασία Hohenschwangau.

Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Λουδοβίκος, ωστόσο στέκεται αδικημένο γιατί όλη την αίγλη κλέβει το Neuschwanstein. Θα ευχαριστηθείτε την επιστροφή, αν κατεβείτε με τα πόδια γιατί η διαδρομή είναι μέσα στη βαυαρική φύση.


Το σχόλιο της Ελίτας : Εγώ για ένα πράγμα λυπάμαι. Που δεν μας επέτρεπε ο χρόνος να κάνουμε όλη τη διαδρομή της Ρομαντικής Οδού, στην αρχή της οποίας βρίσκεται το κάστρο Neuschwanstein. Και πώς να γίνει αυτό δηλαδή, αφού αποτελείται από 29 πόλεις και συνολικά 460 χιλιόμετρα; Πρόκειται ίσως για το πιο διάσημο tour της Γερμανίας που πήρε την ονομασία του από τα συναισθήματα που δημιουργεί στους ταξιδιώτες οι οποίοι βλέπουν το ένα μεσαιωνικό χωριό να διαδέχεται το άλλο! Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή τροχόσπιτο, απλά ακολουθήστε τις «καφέ ταμπέλες» – την αδυναμία μου δηλαδή! Αχ, βρε Χρήστο, μισές δουλειές κάναμε και πρέπει σύντομα να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή…


Το σχόλιο του Χρήστου : Κάθε road trip είναι ένα όμορφο παραμύθι. Και ειδικά όταν έχεις μαζί σου παιδιά (ή/και αν ο ίδιος αισθάνεσαι έτσι) δεν είναι δυνατόν να παραλείψεις τα κάστρα των παραμυθιών από το ταξίδι.
Κι εδώ δεν μιλάμε για οποιοδήποτε κάστρο.
Μιλάμε για το απόλυτο κάστρο των παραμυθιών.
Το σήμα κατατεθέν. Το κάστρο του Disney.
Τι μου έκανε εντύπωση από την επίσκεψή μου εδώ;
Μα φυσικά το ίδιο το κάστρο Neuschwanstein ή πιο σωστά, ο μύθος που έχει δημιουργηθεί γύρω απ αυτό λόγω του Disney.
Τι εννοώ.
Όπως και στα παραμύθια μπορεί να υπάρχουν πολλές πριγκίπισσες και πολλά κάστρα, αλλά μόνο μια είναι η πιο καλή και η πιο όμορφη.
Έτσι κι εδώ. Υπάρχουν κι άλλα κάστρα στην περιοχή, αλλά κανείς δεν ασχολείται μ’ αυτά κι ας είναι εξίσου όμορφα.
Γιατί στην ψυχή των παιδιων κάθε παραμύθι έχει μονάχα ένα Βασιλόπουλο. Μια πριγκίπισσα. Ένα κάστρο.
ΥΓ: η περιοχή είναι έτσι κι αλλιώς ονειρική.
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού για να φτάσει κανείς στα κάστρα των παραμυθιών διασχίζει την λεγόμενη “ρομαντική οδό”.
Κατά πολλούς την πιο ρομαντική οδική διαδρομή σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Το σχόλιο των παιδιών : Ούτε η Μαριλή ούτε ο Βαγγέλης μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό που έβλεπαν μπροστά τους ήταν το κάστρο των παραμυθιών, αυτό που αποτυπώνεται στην αρχή των ταινιών της Disney ή τουλάχιστον μία παραλλαγή του. Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να βγάλετε εισιτήριο για την ξενάγηση, κάντε τον κόπο να το επισκεφθείτε. Άλλωστε, τα παιδιά εντυπωσιάζονται με την εξωτερική του όψη κι όχι με τα έπιπλα του Λουδοβίκου στο εσωτερικό. Και μην ξεχνάτε ότι από κει μπορείτε να έχετε μία φωτογραφία κανονική καρτ ποστάλ από τα παιδικά τους χρόνια…

…Συνέχεια από το κείμενο “Lindau”
Το road trip συνεχίζεται στο Nervi…