Είτε έρθετε αυθημερόν είτε ως μέρος ευρύτερης εκδρομής στην περιοχή, στον Μυστρά θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετές ώρες.
Επιλέξτε μία μέρα χωρίς πολλή ζέστη, φορέστε αθλητικά παπούτσια και ξεκινήστε ξεκούραστοι γιατί απαιτείται περπάτημα και μάλιστα σε λόφο. Μην αποθαρρύνεστε όμως. Αν οργανώσετε καλά την επίσκεψή σας και τη χωρίσετε σε δύο μέρη, όλα θα είναι πιο εύκολα. Άλλωστε, γι’αυτό τον λόγο ο χώρος διαθέτει δύο εισόδους.
Η πρώτη που συναντάτε οδηγεί στο νότιο τμήμα της Καστροπολιτείας. Ξεκινήστε την περιήγηση από τη Μητρόπολη που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και αναζητήστε για φωτογραφία το σημείο όπου στέφθηκε αυτοκράτορας στις 12 Μαρτίου 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Ακριβώς δίπλα θα δείτε το Μουσείο του Μυστρά. Μικρό μεν, με πλούσια εκθέματα δε.
Εμείς σταθήκαμε στα χειροποίητα Ευαγγέλια με τους καλλιγραφικούς στίχους, στη μακριά ξανθή πλεξίδα μιας κοπέλας ευγενικής καταγωγής που σώζεται ατόφια και στην ανασύσταση ενός μεταξωτού φορέματος της εποχής και των υποδημάτων που το συνόδευαν.
Συνεχίστε με το ναό της Οδηγήτριας. Οι τοιχογραφίες του παραπέμπουν στις αριστοκρατικές μορφές της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, η οικοδόμηση της οποίας χρονολογείται την ίδια εποχή με την Οδηγήτρια.
Την Κάτω Χώρα θα την ολοκληρώσετε με τη Μονή της Παντάνασσας, που είναι και η μόνη που συνεχίζει να λειτουργεί με μοναχές μέχρι σήμερα, και την Περίβλεπτο με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
Αυτή είναι η στιγμή για ένα μικρό διάλειμμα, για νερό και λίγη ξεκούραση, ειδικά αν έχετε παιδιά μαζί σας. Γιατί η βόλτα συνεχίζεται. Ωστόσο, για να αποφύγετε τις γκρίνιες, μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητό σας, να οδηγήσετε πέντε λεπτά μέχρι την πάνω είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και να δείτε τα υπόλοιπα μνημεία (ισχύει το ίδιο εισιτήριο).
Αυτά είναι: η Αγία Σοφία με την επιβλητική του Χριστού στην κόγχη του Ιερού, τα Παλάτια των Δεσποτών με την Αίθουσα του Θρόνου και το Κάστρο του Βιλλεαρδουίνου – αν έχετε το κουράγιο να φτάσετε μέχρι εκεί, καθώς μεσολαβεί ανηφορικός δρόμος…
Αυτή που μόλις σας περιγράψαμε είναι η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, της οποίας η ίδρυση συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204. Η αρχή έγινε από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο που έχτισε το κάστρο του Μυζηθρά το 1249, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα η περιοχή παραχωρήθηκε στους Παλαιολόγους, φτάνοντας στην ακμή της. Το 1825 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ και το 1953 έπαψε να κατοικείται.
Το σχόλιο της Ελίτας : Μην ξεχάσετε φεύγοντας να κάνετε μια σύντομη στάση στο χωριό του Μυστρά για φωτογραφία στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα.
Το σχόλιο του Χρήστου :
Λατρεύω τις λαϊκές παραδόσεις. Θεωρώ πως αποτελούν την πρώτη πηγή από όπου τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν το παρελθόν και την ιστορία.
Και ο Μυστράς είναι ποτισμένος από την ελληνική λαϊκή παράδοση.
Όσες φορές κι αν έχω την ευκαιρία, τόσες θα πάω και θα ξαναπάω στο Μυστρά.
Ειδικά μαζί με τα παιδιά.
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, στέφθηκε εδώ αυτοκράτορας.
Ο “μαρμαρωμένος βασιλιάς” των παραδόσεων και των θρύλων, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας στάθηκε για τη στέψη του σε τούτον εδώ τον μαρμάρινο ανάγλυφο δικέφαλο αετό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
“Εδώ που στεκόμαστε κι εμείς παιδιά. Τι λέτε; πάμε να δείτε κιόλας πως ήταν; λίγο πιο κάτω θα σταματήσουμε να δούμε το άγαλμα. Κρατάει το μυθικό ξίφος του… ξέρετε τι λέγεται για το ξίφος παιδιά;…”
Το σχόλιο των παιδιών : «Αν έχουμε παρέα τους φίλους μας, πάμε όπου θέλετε», λένε Μαριλή και Βαγγέλης και το απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, αφού αγόγγυστα περπάτησαν όλη την καστροπολιτεία χωρίς παράπονα και γκρίνιες. Μάλιστα, απόλαυσαν τόσο τη θέα που πήραν τη φωτογραφική μηχανή και εξάσκησαν το ταλέντο τους. Το αποτέλεσμα το βλέπετε σε μερικές από τις φωτογραφίες του κειμένου…
Μάρτιος 2019