“Πάμε στο Σαρακήνικο για μπάνιο” λέμε και στο μυαλό όλων έρχεται η διάσημη παραλία της Μήλου. Όμως, δεν χρειάζεται να κάνει κανείς ολόκληρο ταξίδι για να βρεθεί στον παράδεισο. Αρκεί μία ημερήσια εκδρομή στην Εύβοια.
Αν αγαπάτε τη φύση και προτιμάτε τις ερημικές ακτές από τις κοσμοπολίτικες παραλίες με τα beach bars, δεν θα σας πειράξει η περίπου 2,5 ωρών διαδρομή. Άλλωστε, το τοπίο θα σας ανταμείψει.
Αρχικά, από τη Χαλκίδα κινηθείτε προς τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο και φτάνοντας στο χωριό Προκόπι, στρίψτε δεξιά με κατεύθυνση προς Πήλι. Αφού περάσετε το χωριό, κατευθυνθείτε προς την παραλία της Βλαχιάς. Πλέον, σας χωρίζουν ελάχιστα λεπτά από τον παράδεισο. Απλά, απολαύστε τη διαδρομή και τον φιδογυριστό δρόμο ανάμεσα στην καταπράσινη φύση.
Ο δρόμος μέχρι τον οικισμό του Σαρακήνικου είναι ασφαλτοστρωμένος. Ωστόσο, επειδή τα αγαθά κόποις κτώνται, θα χρειαστεί για τα τελευταία μέτρα να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι ανάμεσα στα πεύκα.
Η αλήθεια είναι ότι με ανακούφιση ανακάλυψαν τα παιδιά ότι αρχίζει η εξερεύνηση με τα πόδια γιατί η οδήγηση είχε αρχίσει να τα ζαλίζει. Πάντως, μας πήρε μόλις πέντε λεπτά να φτάσουμε από το μονοπάτι στον κρυμμένο κολπίσκο.
Κι όταν λέμε “κρυμμένο”, το εννοούμε. Γι’αυτό, πριν φτάσετε μέχρι εδώ, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και τα απαραίτητα σνακ για την ώρα της λιγούρας γιατί αλλιώς θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε.
Κατεβαίνοντας τα τελευταία σκαλοπάτια, θα βγείτε σε έναν κολπίσκο όπου κυριαρχούν στην ακτή η χοντρή μαύρη άμμος και στον βυθό τα μαύρα βότσαλα, ενώ βράχια την αγκαλιάζουν δεξιά κι αριστερά. Μια παραλία όλη για πάρτη σας, αφού το πιθανότερο είναι να είστε μόνοι σας. Άντε και με κανένα ρομαντικό ζευγαράκι!
Τα νερά είναι σχετικά βαθειά και κρύα, όπως συνήθως συμβαίνει με όλες τις παραλίες που βρέχονται από το Αιγαίο, γι’αυτό ακόμη κι ο τολμηρός Βαγγέλης χρειάστηκε αρκετή ώρα για να καταφέρει να βουτήξει.
Το θετικό όμως είναι ότι, παρότι ο προσανατολισμός της παραλίας είναι βορεινός, τα νερά ήταν ήρεμα σαν λίμνης κι αυτό γιατί προστατεύεται από ένα νησάκι που λειτουργεί ως κυματοθραύστης.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η μικρή βραχονησίδα ονομάστηκε “Ξεροκάραβος”, γιατί οι προσευχές των κατοίκων κατάφεραν να πετρώσουν το πειρατικό καράβι των Σαρακηνών πειρατών που ταξίδευε για να κάνει επιδρομή.
Γιατί, ξεχάσαμε να σας πούμε, ότι μόλις φτάσατε σε μια παραλία που οι πειρατές χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια ως ορμητήριο. Μάλιστα, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου λέγεται πως ήταν το οχυρό τους και το μέρος που έκρυβαν τα λάφυρά τους… Καλές βουτιές.